Amazon предлага съхраняване на музика в облака 29.03 | 11:20

Технологията позволява улеснено съхранение и контрол на музикалните файлове

От Георги Георгиев

Компанията за онлайн търговия Amazon пусна нова облачна услуга за съхранение на данни, наречена Amazon Cloud Drive, в комплект с музикалния плейър Amazon Cloud Player for Web, информира thinq.co.uk.

Технологията бе представена като "начин за съхраняване и достъп до музика от всяко място посредством интернет връзка". В изявлението си компанията описва хода си и като "скок в цифровото изживяване".

Облачната услуга елиминира нуждата от непрекъснати софтуерни ъпдейти, както и от използването на флашки и кабели за преместването и управлението на музикалните файлове, коментира вицепрезидентът на музикалния и филмов отдел на Amazon Бил Кар.

Системата работи с файлове в AAC или MP3 формат и позволява на потребителите да качват закупената от тях музика в облака на Amazon и след това да ги прослушват на PC, Mac или устройство с Android.

"Облачният" плейър поддържа повечето популярни интернет браузъри като Internet Explorer, Firefox, Safari за Mac и Chrome. Той предлага възможности за сваляне и стрийминг, като МP3 потребителят ще може да продължи да използва iTunes и Windows Media Player, за да добавя музика към своя iPod-и и MP3 плейър.

Всеки нов потребител ще получава първоначално 5GB свободно място за качване на музика, което ще се увеличава до 20GB при закупуването на MP3 - албум. Допълнително място може да бъде наемано срещу 20 долара годишно за всеки допълнителни 20GB.

С новата облачна услуга Amazon излиза с едни гърди напред пред конкурентите си от Apple и Google, които също разработват системи за облачното съхраняване на музикални файлове, коментират специалистите.

 

Най-четени