Amazon пуска електронни книги под наем през Kindle 04.11 | 11:14

Услугата е бонус за ВИП потребителите на компанията

От Георги Георгиев

В опит да увеличи продажбите на електронните си четци от серията Kindle и на новия таблет Kindle Fire, компанията за онлайн продажби Amazon добави към портфолиото си нова електронна услуга – безплатно заемане на електронни книги.

Така, от този четвъртък (3 ноември) потребителитe, които плащат за ВИП членство в Amazon, ще могат да наемат безплатно по една книга от пет хиляди заглавия, в това число около 100 настоящи и бивши бестселъра от библиотеката на притежателите на Kindle, съобщава Wall Street Journal.

ВИП членството в Amazon, наречено Amazon Prime, струва на потребителите в САЩ по 79 долара на година. Срещу тази сума те получават безплатни доставки на поръчани продукти, както и безплатен достъп до около 13 хил. телевизионни предавания и филми от услугата на компанията за интернет разпространение на шоу програми.

Услугата за наемане на книги, активирана вчера, обаче е доста ограничена. Потребителите ще могат да наемат само една книга в даден момент - при наемане на втора, първата се изтрива автоматично от четеца. Друго ограничение е, че ще могат да свалят само по едно заглавие на месец, макар че могат да го "държат" толкова време, колкото искат.

Трети недостатък е, че наетите безплатни книги могат да бъдат четени само през продуктите на Amazon, за разлика от закупените заглавия, които вървят и под iPhone и iPad.

Заемането на нови електронни книги не е нова концепция – много библиотечни системи в САЩ вече предлагат е-книги под наем.

Част от издателите са загрижени, че възможността за безплатно наемане на книги (или като част от програми като Amazon Prime) ще навреди на продажбите, но други вярват, че безплатното предлагане на част от заглавията ще привлече клиентите да си закупят и други заглавия, които иначе могат да бъдат пренебрегнати.

Водещи

Най-четени