Amazon пуска конкурент на iTunes през юли 18.06 | 10:02

За целта интернет ритейлърът е сключил договори с четирите големи щатски звукозаписни компании

От Георги Георгиев

Онлайн ритейлъра Amazon.com е постигнал споразумение с четирите големи щатски звукозаписни компании за стартирането на нова музикална облачна услуга. Тя ще позволи на потребителите да съхраняват музика на отдалечени сървъри и да имат достъп до нея онлайн, съобщават запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Компанията планира да стартира американският вариант на услугата си през първата седмица на юли, като в Европа тя ще се появи скоро след това. За момента тези планове не са обявени официално от Amazon, подчертават от медията.

Благодарение на сключените с музикалните компании договори, облачната услуга ще работи подобно на популярната iTunes на Apple, която позволява на различни по вид устройства да се свързват с музикална база данни.

В началото на година Amazon предложиха на пазара Kindle Fire – таблет, който конкурира моделите на iPad с ниската си цена от 199 долара. Сега онлайн компанията се опитва да спечели повече от него, предлагайки онлайн дигитално съдържание – книги, музика и филми.

Amazon предложиха за първи път музикална облачна услуга през март 2011 г., която заобиколи нуждата от договори с индивидуалните звукозаписни компании. Услугата изискваше от потребителите да качват песни на сървърите на Amazon, което при ниски скорости на интернет се оказа продължителен и тромав процес.

С новото споразумения, на клиентите, които си купуват музика през Amazon, ще им бъде предоставен безплатно място за съхранение на данните, докато тези, които изберат да съхраняват музикални записи, свалени от друго място, ще трябва да плащат годишна такса за правото на ползване.

Музикалните услуги ще бъдат достъпни и на iPad и iPhone през Kindle приложението в App Store, съобщиха още анонимните източници.

Водещи

Най-четени