Apple и Samsung в съдебен спор за патенти 21.05 | 19:33

Ръководителите не могли да изчакат до юли и започнали спора по-рано

От Вероника Стойновска

Днес (21 май) Apple и Samsung Electronics ще се срещнат лице в лице в съда по повод спор, в който Apple твърди, че корейска компания е копирала някои от продуктите им, съобщава Reuters.

Изпълнителните директори на двете компании - Тим Кук и Чой Джи-Сунг, са получили уведомление от федералния съд в Сан Франциско да се появят за арбитраж, за да помогнат за разрешаването на споровете за патенти между двете компании.

САЩ внимателно следи глобалната война за патенти между двете водещи фирми, включваща над 20 случая в 10 страни. По план дебатът трябваше да приключи в съда през юли месец тази година, но на нито една от двете компании не ѝ се чака толкова време, през което да се отчетат и други нарушения на патентните права.

Американската компания обвини Samsung в "дословно" копиране на iPhone и iPad с продукти, които са с операционната система на Google. Корейската компания от своя страна е заявила контраиск срещу Apple за нарушаване на нейните патенти.

Докато смартфоните и таблетите на Samsung, които работят под операционната система Android на Google, се конкурират с продуктите на Apple, Samsung също така се явява ключов доставчик на компоненти на фирмата-производител на iPhone.

Експертът по патентни права Флориан Мюлер предупреди, че посредничеството между двете фирми, с цел мирно разрешаване на гражданските диспути, може да доведе до неочакван обрат в случа. Според него "този спор не е узрял за решаване". Експертът е на мнение, че ръководителите на двете компании трябва по-скоро да отидат заедно на почивка и да се разберат на спокойствие, отколкото да се карат в съда.

Водещи

Най-четени