Apple ще плаща дивиденти, бележи рекордни продажби на iPad 20.03 | 10:45

За първата година компанията ще раздаде 10 млрд. долара на акционерите си

От Георги Георгиев

Apple най-накрая призна, че разполага с повече пари, отколкото се нуждае, но това няма да доведе до намаляване на цените на iPhone и iPad. Вместо това най-скъпата компания в света съобщи в понеделник (19 март), че ще раздаде на акционерите си дивиденти и ще стартира програма за обратно изкупуване на акции, съобщават световните агенции.

Освен от бъдещите дивиденти притежателите на акции бяха зарадвани и от новината за рекордни продажби на новия таблет iPad, който за първия уикенд след пускането си е достигнал 3 млн. продажби на територията на САЩ.

От първото си пускане през 2010 г. iPad се превърна във втория по доходност продукт на Apple след iPhone. За последното тримесечие на 2011 г. в световен мащаб са били продадени общо 15,4 млн. таблета. Според изпълнителния директор на компания Тим Кук тенденцията е в скоро време таблетите да изпреварят по продажби персоналните компютри.

По последни оценки към настоящия момент Apple притежава 97,6 млрд. долара в брой и в ценни книжа.

Решението да се върнат събрани през годините пари обратно към инвеститорите е ясен сигнал, че компанията поема по различен път след ерата на покойния Стив Джобс. Предишният изпълнителен директор на компанията от години отклоняваше призивите за раздаване на дивиденти с аргумента, че е по-добре събраните пари да се използват като финасов лост, който да даде свобода на компанията да маневрира, например закупувайки други компании.

Последният път, когато Apple са плащали дивиденти на тримесечна база, е бил през периода от 1987 до 1995 г. - по времето, когато Джобс е извън компанията.

В понеделник Тим Кук обяви решението с коментара, че при толкова много пари в брой, раздаването на дивиденти няма да ограничи опциите на компанията.

За следващите три финансови години Apple ще изплаща по 10 млрд. долара годишно. Това може да изглежда колосална сума в абсолютни стойности, но не е толкова много, ако се вземе предвид, че за миналата фискална година (до края на септември) компанията е генерирала печалби за 31 млрд. долара, а анализаторите предвиждат, че за тази година те ще са между 70 и 85 млрд. долара.

Плановете на Apple предвиждат за последното тримесечие на тази година (започващо на 1 юли) да бъдат платени по 2,65 долара на акция. За година дивидентът ще достигне до 10,60 долара, което е 1,8% от настоящата цена на акциите.

Добрите новини доведоха до ново покачване на акциите на американския гигант. При затварянето на борсовата търговия в понеделник цената им достигна до 601,10 долара за акция, а пазарната цена на Apple бе закована на 553 млрд. долара. Някои борсови анализатори очакват в бъдеще цената на акциите да достигне дори до 800 долара.

Водещи

Най-четени