Facebook е купила 750 патента на IBM 27.03 | 11:24

Покупката ще засили защитата на социалната мрежа срещу патентни искове

От Георги Георгиев

Социалната мрежа Facebook наскоро е закупила 750 патента от IBM. С този ход компанията добавя към портфолиото си нова интелектуална собственост, която може да ѝ помогне да се справи с бъдещи обвинения в нарушаване на патентни права, съобщава пред Bloomberg запознат източник.

Патентите покриват най-различни технологии, свързани със софтуера и мрежовите системи. За момента сделката не е обявена публично. Придобиването ще повиши многократно броя на притежаваните от Faceobook патенти, които към момента са 56.

В момента собствениците на най-голямата социална мрежа са атакувани по съдебен път от конкуренти, които притежават по-голям набор от интелектуални права. Така например, този месец Yahoo! заведоха дело срещу Facebook, обвинявайки ги в патентни нарушения, покриващи важни функции в уебсайтовете.

С новите патенти от IBM, компанията на Марк Цукерберг ще успее да си спести стотици милиони долари в бъдеще, коментира Ерин-Майкъл Джил, управляващ директор в MDB Capital Group.

От Facebook заявяват, че очакват нови патентни атаки. Според сайта LegalMetric.com миналата година социалната мрежа е била на 28-о място на най-атакуваните компании в съда с 22 дела за нарушаване на патентни права. Това е повече от компании като Cisco и Yahoo.

Макар и да изглеждат много, закупените 750 патента от Facebook патенти са малка част от патентното портфолио на IBM. Само за изминалата година компанията-столетница е получила цели 6180 патента. С тях тя оглавява патентната класация на САЩ за 19-та поредна година.

Водещи

Най-четени