Google придоби над 200 патента на IBM 04.01 | 15:12

Един от тях ще даде възможност за добавянето на нов инструмент в Google+

От Георги Георгиев

Интернет компанията Google придоби 217 патента от IBM, като един тях може да предостави на интернет гиганта нов ефикасен инструмент за социалната мрежа Google+, информира Mashable.com

Патентите покриват множество различни технологии, но основно са насочени към услуги за обработка на данни, като управление на имейли, онлайн календари и пренос на уеб приложения между устройства.

Придобиването им най-вероятно има две основни цели. От една страна те предоставят на Google платформи за разработване на нови продукти. От друга те дават нови правни "оръжия", нужни на компанията за съдебните битки с конкуренцията относно патентни права.

През последната година компанията, стояща зад най-популярната интернет търсачка, е закупила над 2000 патента от IBM и почти 24 хил. патента при придобиването на мобилния клон на Motorola. Te несъмнено ѝ помагат в безкрайните съдебни спорове, които Google води с Apple за технологиите, работещи под Google Android.

По отношение на създаването на нови продукти, най-голям интерес сред наблюдателите предизвика купуването на патент, който позволява създаването и използваното на семантични мрежи за разработване на нови инструменти в социалните мрежи.

Той описва в детайли как социалната мрежа може да бъде подобрена, така че да позволи на потребителите да намират "експерти" или съмишленици по дадена тема сред приятелите си.

Така например, може да искате да намерите в мрежата някой, който да е добре запознат с пазара на недвижими имоти в даден квартал и да му поискате съвет. Той обаче може да не е заинтересуван по темата, така че може да се окаже трудно да го откриете в разширената си мрежа от приятелите на ваши приятели.

Семантичната мрежа би намерила правилния за вас човек, анализирайки кои хора от обкръжението ви са писали по интересуващата ви тема и колко време са отделили останалите, за да четат писанията им.

Водещи

Най-четени