Foxconn призна за експлоатация на деца 17.10 | 14:51

Най-малките деца, работещи във фабриките в Китай, са били на по 14 години

От Георги Георгиев

Тайванският електронен производител и доставчиk на компоненнти за продуктите на Аpple - Foxconn Technology Group призна, че е назначавал на работа непълнолетни служители в заводите си в Китай. Най-младите от които са били на  възраст 14 години.

Тази практика е в нарушение на националното законодателство и поставя въпроси относно стажантската програма на компанията, предаде Reuters, цитирана от Econ.bg.

Защитниците на правата на китайските работници обвиниха Foxonn и други големи работодатели в голямата азиатска страна, че използват ученици като евтина работна ръка на производствените си линии. За този вид работа е по-трудно да се привлекат млади работници заради ниското заплащане.

От Foxconn съобщиха, че са открили няколко стажанти във фабриката си в китайския град Янтай, които са под възрастта, разрешена от закона – 16 години. От компанията обаче не споменават колко на брой са били малолетните служители.

"Това не е само нарушение на китайското законодателство, това е и нарушение на политиката на Foxconn и са предприети незабавни мерки стажантите да бъдат върнати към техните образователни институции", съобщиха от технологичната компания. Децата са били на възраст между 14- и 16-годишни.

Foxconn е един основните разработчици на компоненти за американския технологичен гигант Apple. През последната година постоянно се появяваха разкрития за лошите работни условия и ниските заплати в заводите на компанията.

В края на септември Foxconn беше принудена да затвори свое предприятие, в което са били ранени 40 души заради сбиване. От компанията се опитват да подобрят работната среда, като са предприели мерки, които да предотвратят стреса и нараняванията.

Водещи

Най-четени