Google обвини Apple и Microsoft в заговор срещу Android 04.08 | 17:07

Битката срещу популярната операционна система се води най-вече на ниво патенти

От Георги Георгиев

Microsoft, Apple и Oracle са организирали кампания против Android, чиято цел е да вдигне рязко цените на устройствата на тази платформа. Това заяви главният юрист на Google Дейвид Дръмонд в официалния блог на компанията.

Като основното оръжие, използвано от компаниите против Android, Дръмонд изтъкна патентите. По негово мнение тактиката на Microsoft, Apple, Oracle и няколко други компании, се състои в изобличаване на Google в нарушаване на патенти и в принуждаване на производителите на устройствата, работещи под Android, да плащат отчисления на собствениците им.

Като доказателство за версията си Дръмонд изтъкна искoвете на Microsoft и Apple към Samsung, Barnes & Noble, HTC и Motorola. Във всеки един от тях предмет на спора се явява устройство, работещо под Android

 Главният юрист отбеляза още, че Apple и Microsoft са решили да участват в покупката на хиляди патенти на софтуерните компании Novell и Nortel, за да попречат на Google да ги придобие.

"Патентите, които са създадени, за да служат за поощряване на иновациите, днес се използват като оръжие срещу тях", заявява Дръмонд в постинга си.

В изявлението си той подчертава, че компанията му ще положи всички усилия, за да защити Android. Компанията приветства новината, че обстоятелствата около закупуването на патента Nortel е привлякла вниманието на американския антимонополен регулатор.

iNews припомня, че в края на юли тази година Google закупи от IBM пакет от 1000 патента, които имат отношение към разработваните от компанията продукти.

Водещи

Най-четени