Google купи пакет патенти на IBM 30.07 | 12:11

Според неофициална информация купените патенти са 1030

От Елена Коцева

Компанията Google придоби пакет от патенти от компанията IBM, съобщава Bloomberg. Сделката е била сключена през юли, но информацията излиза едва в края на месеца.

Купеният пакет ще попълни патентното портфолио на Google.

Официално сумата на сделката, както и количеството на купените патенти не се съобщават, но блогът SEO by the Sea уточнява, че Google е получила 1 030 номера, пише Lenta.ru.

Представител на компанията е заявил, че както много технологични компании, и Google се стреми да получава правата над патенти, които имат отношение към бизнеса.

Google не за първи път попълва патентното си портфолио с покупка от други компании. През април месец компанията изрази готовност да закупи 6 000 патента и патентни заявки на фалиралата компания Nortel. Стойността на сделката тогава се посочваше на 900 млн. долара.

Офертата на Google обаче бе отхвърлена заради група от други шест компании, които предложиха на Nortel 4,5 млрд. долара. Сред тези компании бяха Apple, Microsoft и Research in Motion.

Според данните на Бюрото по патенти и търговски марки в САЩ, Google разполага със 728 патента. За сравнение - Apple е регистрирала повече от 4 000 патента, а над 18 000 са на името на Microsoft.

Водещи