Google пуска нова облачна услуга за съхранение на данни 24.04 | 10:41

Google Drive ще разполага с усъвършенстван инструмент за търсене в документи в различни формати

От Георги Георгиев

Google подготвя пускането на нова услуга, която ще позволи на потребителите да съхраняват снимки и друго съдържание онлайн, съобщава Reuters, позовавайки се на източник, пожелал анонимност.

Услугата ще се нарича Google Drive и ще бъде вероятно пусната в рамките на следващата седмица. Тя ще се предлага в безплатна и премиум (платена) версия, като и двата варианта ще позволят на потребителите да съхраняват файлове от различен вид и да получават достъп до тях благодарение на всяко устройство с достъп до интернет.

Безплатната версия ще предлага възможност за съхранение на до 5 гигабайта, докато платените варианти ще са максимален обем от 100 гигабайта. За момента обаче не е ясно колко ще струва месечният абонамент за услугата.

Ходът на Google е отговор на добилите напоследък популярност облачни услуги за съхранение на данни, предлагани от компании като Dropbox, Box и Evernote. Тук можем да споменем и предлаганата от Microsoft облачна услуга SkyDrive, както и iCloud на Apple.

Част от услугите (като Box) разполагат с множество бизнес ориентирани приложения, целящи да улеснят работата с документи в различните организации.

Едно от достойнствата на Google Drive ще бъде неговата комплексна технология за търсене на снимки. Тя ще помогне на потребителите да пресяват голям обем документи, включващи формати от рода на PDF на Adobе, както и снимков материал.

Водещи

Най-четени