IBM с продажби за над 26 млрд. долара 18.10 | 16:51

Очакванията към компанията обаче бяха по-големи

От Нели Минчева

Финансовите резултати на американския гигант IBM, които бяха оповестени късно снощи, 17 октомври, не успяха да впечатлят инвеститорите в компанията.

Макар и печалбата за тримесечието да се оказа над очакванията, доброто представяне на други големи имена от IT бранша, като Oracle и Accenture например, беше завишило допълнително изискванията на пазара, предава Reuters. Анализаторите, освен това обърнаха внимание на забавения растеж в ключови за IBM региони и бизнеси.

Получените поръчки на услуги през изминалото тримесечие възлизат на 12 млрд. долара при очаквания на пазарните експерти между 12 и 13 млрд. долара.

"Когато IBM контролира нещо, групата се справя много добре, но тя не е имунизирана срещу макроикономическите сътресения. Финансовата обстановка е тежка", коментира пред агенцията Трип Чоудри, анализатор към инвестиционната компания Global Equities.

По думите му няма отменяне на корпоративни проекти, но е факт отлагането на някои от тях. "Цикълът на продажбите се удължава, новите бюджети са по-затегнати."

Според отчета на IBM продажбите за третото тримесечие са нараснали със 7,8% на годишна база до 26,2 млрд. долара, което се оказа малко под предвижданията. Нетната печалба за периода е 3,84 млрд. долара в сравнение с 3,59 млрд. долара преди година.

Тъй като обаче по принцип очакванията към компанията са винаги да превишава с много заложените цели, оповестените финансови резултати бяха възприети като лоша новина и акциите на IBM рязко поевтиняха.

По време на извън борсовата сесия в понеделник в Ню Йорк по позицията беше отбелязан спад от над 4%, понижението продължава и днес при борсовата търговия във Франкфурт.

Водещи

Най-четени