Суперкомпютър на IBM победи шампиони в американска викторина 14.01 | 16:00

Победата на суперкомпютъра Watson е важна стъпка в развитието на изкуствения интелект

От Георги Георгиев

Създаденият от IBM суперкомпютър Watson отбеляза важна стъпка към развитието на изкуствения интелект след като успя да победи двама шампиони в популярната американска викторина Jeopardy, съобщиха от компанията.

Състезанието се състоя в компютърната лаборатория на изследователската централа на IBM, която била декорирана по подобие на студиото на известното американско шоу.

Събитието било тренировка за реалното телевизионно състезание между двама играчи и суперкомпютъра, което ще се проведе през Февруари. Победителят в състезанието ще спечели 1 милион долара.

Победата във викторината е първият съществен успех за суперкомютъра Watson, тъй като успя да докаже, че притежава необходимото нелинейно мислене, включващо използване на метафори, ирония, гатанки и др. във въпроси, зададени на разговорен език. Това са области, в които компютрите като цяло се справят по-зле от хората.

По време на състезанието компютърът бе представен под формата на черен екран със многоцветна светещата топка върху него. Watson успя да отговори вярно на половината от зададените му въпроси по-бързо от останалите участници и така да спечели кръга.

Според IBM успехът на машината е съпоставим с известната победа на суперкомпютъра IBM Deep Blue над световния шампион по шах Гари Каспаров през далечната вече 1996 г.

Watson се състои от 10 сървъра и разполага с 15 терабайтова операционна памет. Машината има достъп до 200 милиона страници със съдържание. По време на състезанието суперкомпютърът не е разполагал с достъп до интернет.

Водещи

Най-четени