Intel Capital дава 100 млн. долара за автомобилни технологии 01.03 | 10:52

Компанията ще насърчава създаването на нови приложения за мобилни устройства и сензори в колите

От Георги Георгиев

Инвестиционното звено на щатската корпорация Intel обяви създаването инвестиционен фонд от 100 милиона долара, с който да се ускори въвеждането на нови технологични приложения и услуги в автомобилната индустрия.

През следващите 4-5 години Intel Capital Connected Car Fund ще инвестира в компании за хардуер, софтуер, разработващи технологии за вграждане в превозните средства. Част от тях ще дадат възможност за свързване между автомобилите и най-различни външни устройства.

"Технологията е станала неразделна част от ежедневието ни. Потребителите изискват непрекъснат достъп до интернет и постоянен поток от информация, новини, забавления и социални медии", заяви по случая Арвинд Содхани, президент на Intel Capital и изпълнителен вицепрезидент на Intel. Автомобилите на бъдещето трябва да предоставят тези услуги по един безопасен начин, допълни Содхани.

Анонсът е част от съществуващата съвместна дейност на Intel с производителите на автомобили и създателите на мобилни устройства, целяща да подпомогне интегрирането на модерни технологии в колите.

Свързаните коли на бъдещето ще могат да реагират на контекста и така предложи нужната информация в подходящото време - начин, поддържащ оптимална безопасност. Автомобилните системи ще могат да комуникират с облачните системи, транспортната инфраструктура и дори с други автомобили.

Така ще се оптимизира пътното движение и ще се предоставят допълнителни услуги на водача, като информация за трафика в реално време.

"До 2014 г. автомобилите ще бъдат сред топ 3 на най-бързо развиващи се области за свързани устройства и интернет съдържание", коментира казва Стейси Палмър, генерален мениджър Intel Automotive Solutions Division.

В допълнение към Intel Capital Connected Car Fund, изпълнителният директор на Intel Пол Отелини обяви по време на събитие в Карлсруе, Германия откриването на нов глобален център за иновации в областта а автомобилостроенето и разработването на нови продукти.

Водещи

Най-четени