Intel: Дори бебешките дрешки ще "поумнеят" 08.01 | 20:55

Гигантът иска да интегрира чиповете си буквално навсякъде

От Георги Георгиев

Щатският производител на чипове Intel иска да покори нови, още по-високи технологични върхове. Този път гигантът се е насочил към възможността процесорите му да завладеят всяка ниша на живота ни, в това число дори бебешките бутилки с биберон и детските дрешки.

Тези амбиции бяха разкрити от изпълнителния директор на Intel Браян Кързанич. Според неговата визия всичко трябва да стане смарт, като процесът ще започне с проекта Einstein, съобщава "Машабъл".

Зад името на емблематичният учен се крие нова система с размерите на SD карта, която бе представена по време на течащото в момента изложение за потребителска електроника CES 2014 в Лас Вегас. Устройството позволява да да бъде поставено във всякакви обикновени домакински изделия. Тук влизат чаши, уреди за затопляне на бутилки и дори бебешки дрешки.

Ултра икономичната технология работи под операционната система Linux, идва с вграден Wi-Fi адаптер и достъп до платформа за приложения.

По време на презентацията си Кързанич разказа сценарий с бебе, носещо дрешка със сензор, наречена "Nursery 2.0”. Малка пластмасова костенурка с вграден Einstein чип комуникира не само с дрешката, но и с други смарт обекти в близост, като чаша например, която може да покаже на родителите какво е състоянието на бебето чрез LED светлини. От своя страна чашата може да комуникира с уред за затопляне на бутилки, за да определи кога точно да започне претоплянето.

Според Кързанич масовото производство на Einstein трябва да започне в средата на тази година. Шефът на Intel заяви също така, че новите микропроцесори на компанията ще бъдат произведени без "конфликтни минерали". Тук става въпрос за ценни метали като злато, сребро и платина, добити в зони на военни конфликти с помощта на робски или детски труд в държави от третия свят.

По време на CES 2014 Intel вече представи с няколко нови продукта като смарт слушалки, които измерват сърдечния ритъм. Показана бе и джаджата Jarvis, подобно на Google Glass устройство, закрепящо се за ухото; както и смарт часовник с вградена гео технология, която знае къде се намира носещия по всяко едно време. По отношение на цените обаче все още няма информация.

Водещи

Най-четени