Intel представи четириядрени процесори от трето поколение 24.04 | 15:18

Чиповете от серията Ivy Bridge са направени по 22-nm технология, осигуряваща до два пъти по-добра визуална производителност

От Георги Георгиев

Американският технологичен гигант Intel представи 13 модела от новите си четириядрени процесори Intel HD Graphics 4000 от трето поколение. Това са първите чипове в света, произведени по 22-нанометровата 3D tri-Gate транзисторна микро архитектура на компанията, известна още като Ivy Bridge.

Новата технология позволява до два пъти по-висока графична и HD медиа производителност в сравнение с предишното поколение чипове.

Високата производителност на процесорите се дължи отчасти на първата по рода си триизмерна структура на транзисторите. Досега компютрите използваха единствено двуизмерни (2D planar) транзистори.

Добавянето на трето измерение позволява увеличаване на транзисторната гъстота, а с това производителността и енергийната ефективност на чиповете. По този начин се дава нов живот на Закона на Мур* за години напред, смятат експерти.

От Intel обещават през следващите месеци на пазара ще бъдат предложени и допълнителни версии на третото поколение Intel Core, които ще се появи в новата вълна от системи от типа на Ultrabook устройствата, сървърите и интелигентни системи.

Новите чипове се отличават с вградена в тях технологията Quick Sync Video 2, която позволява до два пъти по-бързо конвертиране на видеоклипове в сравнение с миналогодишните процесори и до 23 пъти по-бързо от системи, които са само на три години. Intel HD Graphics 4000 поддържа Microsoft DirectX 11, OpenGL 3.1 и OpenCL 1.1.

Създателите на третото поколение процесори са помислили сериозно и за сигурността им с вграждането на функционалностите Secure Key и OS Guard. Secure Key се състои от генератор на случайни числа, който подсилва алгоритмите за криптиране. Intel OS Guard помага за защита срещу атаки от типа ескалация на привилегиите (privilege escalation attacks). Тези две функции се присъединяват към функциите на съществуващите платформи за сигурност като Identity Protection Technology (Intel IPT) и Anti-Theft Technology (Intel AT)

Когато се обединят с чипсет Intel 7 Series, новите процесори с IPT могат да направят така, че част от екрана да не се чете от spуware с функцията "защитен дисплей ". Така се предотвратява хакването на името и паролата на потребителя, което би могло да доведе до кражба на самоличност.

Очаква се новите процесори да се появят още този месец в конфигурациите на водещи производители на компютърни системи.

__________________________________

*Законът на Мур е емпирично изведен модел, според който броят транзистори на новите модели микропроцесори ще нараства приблизително два пъти на всеки 18 до 24 месеца

Водещи

Най-четени