Nexus 7 – таблетът на Google 28.06 | 10:23

С него интернет гигантът ще конкурира Kindle Fire и iPad

От Георги Георгиев

В опит да повтори успеха си при смартфоните и на пазара на таблети Google представи Nexus 7 – малък таблет със 7-инчов екран, който ще се продава на цена от 199 долара, съобщи Bloomberg. Новината бе обявена по време на стартиралата в сряда (27 юни) I/O конференция на разработчиците на софтуер, организирана Google I/O в Сан Франциско.

Разработен съвместно с тайванския компютърен производител Asustek, Nexus 7 ще влезе в директен сблъсък за пазарни позиции с неоспоримия лидер Apple и неговия iPad, както и вторите в класацията Amazon с техният Kindle Fire.

Таблетът на Google ще се бори и с първата стъпка на Microsoft на този пазар – моделът Surface, който бе обявен официално миналата седмица.

Залогът със сигурност е голям – към момента пазарът на таблети се оценява на 66,4 млрд. долара, като анализаторите предричат експлозивен растеж в бъдеще.

Както сочеха слуховете през последните дни Nexus 7 ще работи под най-новата версия на Android 4.1 Jellybean, която, според създателите си, е по-бърза от предишните и разполага с различни екстри като гласово базирано търсене. Таблетът ще бъде снабден с предна камера и e първото света 7-инчово устройство, снабдено с четириядрения процесор Tegra 3 на Nvidia. Екранът му ще бъде с резолюция от 1280 на 800 пиксела и ще разполага с устойчиво на надраскване стъкло.

Очаква се Nexus 7 да се появи на пазара през юли, като от потребителите от САЩ, Канада, Великобритания и Австралия вече могат да правят предварителни поръчки на джаджата.

Наред с таблета по време на конференцията с Сан Франциско Google показаха и медия плейъра Nexus Q - сферична джаджа за домашни забавления, която позволява на потребителите да стриймват музика и видео. Тя ще се предлага на цена от 299 долара.

Водещи

Най-четени