Nokia доминира на пазара на Windows Phone 22.08 | 11:05

Въпросът обаче е дали Microsoft ще успеят да пробият с мобилната си операционна система

От Георги Георгиев

Добрите новини за Nokia са: ако Windows Phone успее да се наложи на пазара на мобилни платформи, то финландския мобилен производител ще е в много добри позиции да обере плодовете на подобен успех. Лошите новини са, че за момента мобилният софтуер не се справя толкова добре, колкото на Microsoft им се иска.

Последните данни на анализаторите от Localytic показват, че въпреки че Nokia се е превърнала в големия играч сред производителите на устройства под Windows Phone, то самият пазар на Windows Phone е бил твърде малък, че да донесе реални ползи на компанията, коментират от BGR News.

Според експертите дялът на Nokia на пазара на Windows Phone е скочил от 22% през януари до 59% през юли тази година. Според последните данни на IDC понастоящем смартфоните под операционната система на Microsoft заемат едва 3,5% от общия брой продадени устройства в световен мащаб.

С други думи – към момента Nokia e "първа на село", но е далеч от водещите позиции "в града", където доминацията на Android на Google и iOS на Apple е неоспорима. Подобен "успех" едва ли ще помогне да финландския гигант да се справи с трудностите, струпали му се през последните години.

Водещи

Най-четени