Nokia иска забрана на Blackberry в САЩ 29.11 | 12:24

Причината не е учудваща – поредният спор за патенти

От Георги Георгиев

Финландският мобилен производител Nokia e подал към щатски съд искане за забрана на продажбите на смартфоните от серията Blackberry в САЩ, Великобритания и Канада, пише BBC.

Причината да се стигне до съд не е изненадваща – спор за патенти между Nokia и производителите на Blackberry – канадците от Research In Motion (RIM).

Според Nokia предишно съдебно решение е постановило, че RIM не могат да произвеждат апарати с вградена система за стандартна Wi-Fi свързаност, докато не се съгласят да платят лицензионни такси за притежаваната от Nokia технология.

От RIM казаха, че ще отговорят на Nokia "в най-скоро време".

"Research In Motion работят здраво, за да създадат водещи Blackberry технологии и са създали портфолио от собствени интелектуални права", се казва още в отговора на канадците. В него анализатори виждат възможен сигнал за контрадело, което RIM да заведат срещу Nokia.

Съдебният сблъсък е последният от серия от дела, които разсейват канадската компания в момент, в който тя е фокусирала усилията си върху подготовката за пускане на операционната система Blackberry 10.

 Според мнозина от тази система зависи бъдещето на RIM, която през последните години изгуби почти изцяло позициите си на технологичен лидер.

Водещи

Най-четени