Nokia отвръща на удара с евтини тъчскрийн телефони 06.06 | 14:30

Три нови модели от серията Asha ще се борят за вниманието на потребителите, които не могат или не желаят да си купят скъп смартфон

От Георги Георгиев

Борещият се за оцеляване финландски мобилен производител Nokia демонстрира първите си телефони със сензорен екран, насочени към всички, които не могат да си позволят или не виждат смисъл в това да си купят умен телефон за няколкостотин евро.

С този ход компанията, която загуби челните си позиции при телефоните от висок и среден клас, се опитва да догони конкурентите си най-вече на новите големи пазари в по-бедните държави, коментира Reuters.

За тази цел в сряда (6 юни) Nokia обяви, че в скоро време ще пусне три модела със сензорни екрани от серията Asha, работещи с операционната система Series 40.

Така Asha 305 ще се появи този месец на цена от 63 евро без допълнителните такси. Аsha 306 и Asha 311 пък ще излязат следващото тримесечие съответно на цени от 68 и 98 евро. Сред характеристиките на първите два модела влизат 3-инчови WQVGA резистивни сензорни дисплеи, 2-мегапикселови камери, вградени високоговорители и поддръжка за Nokia Maps и Life.

Nokia Asha 306 ще поддържа видео стрийминг през GPRS и WLAN. Третият модел от серията – Asha 311, ще разполага с устойчив на надраскване екран, 3,2-мегапикселова камера и процесор на 1 GHz. Новите модели ще се предлагат в различни цветове, като потребителите ще могат да избират между апарати със сив, червен, черен, кафяв и бял корпус.

Компаниите, които успяха да натикат през последните години финландския гигант в ъгъла, са най-вече Apple, както и тези, които правят телефони под Android. Най-силният от тях е корейската Samsung, която за последното тримесечие успя да измести Nokia от първото място по брой продадени мобилни апарати.

Днес компанията се опитва да си върне позициите както със смартфоните, работещи със софтуер на Microsoft, така и с евтини модели, които ще конкурират подобните телефони под Android, произвеждани от Huawei, ZTE и Samsung.

Водещи

Най-четени