Nokia планира съкращение на 1/5 от служителите 14.06 | 11:23

След загубите и губещата пазарна позиция следват съкращения

От Вероника Стойновска

Главният изпълнителен директор на Nokia Стивън Елоп планира съкращения на около 10 хил. работни места, информира Bloomberg.

Този ход е част от борбата, която компанията води с растящите загуби. Изпълнителният директор на Nokia ще се опитва да обърне резкия спад в продажбите на смартфони. 

Днес в изявление Елоп съобщи, че ще бъдат затворени звена на компанията във Финландия, Канада и Германия. Сред освободените са освобождаването на изпълнителните директори Никлас Савендър, Мери Макдауел и Джери де Вард.

Към края на март в Nokia работят над 53 хил. души. Заедно с персонала в съвместното предприятие със Siemens в компанията работят над 122 хил. души. През миналата година броят им е намалял с 6,7 на сто.

След заемането на поста на главен изпълнителен директор Елоп започна реорганизация на компанията, след като конкурентите настъпиха здраво на пазара и това доведе до спад в продажбите в четири поредни тримесечия загуби.

От началото на годината продажбите падат с 24%, което позволи на Samsung да достигне, дори задмине Nokia и да се настани на трона на най-големия производител на телефони в света.

От Nokia признават, че прогнозите за второто тримесечие сочат още по-големи загуби. Компанията е загубила повече от 70 милиарда евро пазарна стойност, след представянето на iPhone от Apple през 2007 г.

Водещи

Най-четени