OLED смартфоните стават енергийно ефективни 23.01 | 14:11

Соларни клетки в екраните ще намалят натоварването на батерията и ще увеличат живота ѝ

От Георги Георгиев

Днес производителите на смартфони се борят за вниманието на потребителите с прототипи и нови модели, предлагащи допълнителни функции, мощни процесори, гигантски дисплеи и смайваща резолюция.

Това, което може би ще спечели сърцата на всички хай-тек маниаци, ще бъде смартфон, който никога не се нуждае от презареждане и ще ни спести вечната тревога дали батерията ни ще издържи достатъчно дълго до следващата възможност за презареждане.

Екип от изследователи от Кеймбридж вече са няколко крачки по-близко до това светло бъдеще. Тяхната идея е да уловят и използват енергията от загубената светлина на органичните светодиодни дисплеи (OLED) и така да разредят значително броя на зарежданията на смартфоните с този тип екрани.

В техния проект OLED екранът използва фотоволтаични клетки, за да абсорбира разсеяната и изгубена светлина, изпращайки енергията отново към батерията. Въз основа на тях инженерите от Кеймбридж са разработили прототипно устройство, което преобразува околната светлина в електричество. Фотоволтаичните клетки в OLED екрана са направени от тънък филм от хидрогенизиран аморфен силиций.

Днес едва 36% от светлината, произведена от OLED екраните, се излъчва напред към очите на потребителя. Останалото количество бива излъчвано около ъглите под формата на разсеяна светлина. Тази светлина ще бъде улавяна от клетките, които ще са разположени от задната страна и по ъглите на екрана.

Освен OLED светлината, клетките на елементите ще улавят и част от околната светлина, която ще бъде допълнителен източник на енергия за батерията.

На този етап учените обещават ефективност на системата между 11 и 18 процента. Това съвсем не е достатъчно за създаването на смартфон, който няма нужда от презареждане, но определено е стъпка в правилната посока.

Водещи

Най-четени