PlayStation и камера сензорите пълнят касите на Sony. Смартфоните им продължават да буксуват 03.11 | 09:11

Плановете на Каз Хирай за съживяването на компанията работят

От Ивайло Коралски

Последните години Sony беше компания, основно заета с рекалкулацията на своите загуби. Плановете на президента на компания Каз Хирай обаче започват да работят, защото второ поредно тримесечие компанията е на плюс.

Японците анонсираха нетна печалба от 278 милиона долара, благодарение най-вече на своя PlayStation бизнес и този със сензорите за снимки.

Общите приходи са малко по-ниски спрямо същия период на предходната година (0,5 процента), но генералната оценка на анализаторите, е, че повечето дивизии на компанията са помогнали за отбелязаната печалба.

Най-проблемното звено за японците продължава да бъде мобилно – продажбите са спаднали с 15% спрямо същия период на предходната година. Xperia линията е особено скъпо удоволствие на Sony, струващо на компанията ежедневни загуби в размер на 1,9 милиона долара. Точно така, ежедевни.

Позитивните новини за Sony са свързани със споменатите камера сензори, които консистентно продължават да носят печалба за технологичната империя. Скорошното закупуване на бизнеса на Toshiba само подсказва, че Sony смята да инвестира сериозно в бизнесите, които са успешни за фирмата. Покачването на продажбите в сектора "Devices" (устройства) е 7,4 процента.   

Гейминг звеното на Sony също е на гребена на вълната – PlayStation бизнесът е покачил печалбите си с респектиращите 16,5 процента, а PS4 конзолата дори се е продала по-добре, отколкото са първоначалните очаквания на Sony (30 милиона).

Все още остава отворен въпросът как Sony смята да превърне в печеливш бизнеса си със смартфони, но от друга страна към днешна дата почти всички компании, които не носят името Apple, страдат на мобилния фронт.

Водещи

Най-четени