RIM: Няма да се справим без външна помощ 03.08 | 13:03

Торстен Хейнс призна, че компанията му ще продължи да затъва без подкрепата от външни производители

От Георги Георгиев

Една от най-устойчивите практики на канадския технологичен производител RIM до момента е да не позволява на външни производители да създават устройства, базирани на операционната система на смартфоните BlackBerry. Изглежда обаче, че в тази политика ще настъпят сериозни промени.

В четвъртък изпълнителният директор на закъсалата компания Торстен Хейнс повтори коментарите си, направени по време на обявяването на приходите за първото тримесечие на фискалната година. Пред Telegraph Хейнс отново призна, че за да оцелее, компанията му трябва да предостави на външни производители лицензите за производството на последната серия смартфони BlackBerry 10.

"Не разполагаме с капацитета да се конкурираме с компании, които могат да пуснат по 60 различни модела всяка година", коментира Хейнс.

"Трябва да диференциираме продуктовата си линия и да разполагаме с фокусирана платформа. За да пуснем BlackBerry 10, може да ни се наложи да дадем лиценз на компания, която притежава капацитета да го произвежда на по-изгодни цени ", каза още изпълнителният директор на RIM. Той добави, че в момента се разглеждат различни възможности за действие в тази посока.

Ако изпълни тези планове, RIM ще поеме по пътя на компании като Microsoft, която печели от лицензионни такси, раздадени на производители на смартфони под Windows Phone.

Другата новина, която дойде от RIM в четвъртък, беше свързана с новата 7-инчова версия на таблета PlayBook.

В пространно прессъобщение създателите на модела се похвалиха, че бъдещият таблет ще разполага с достъп до високоскоростната 4G LTE мрежа. Наред с това джаджата ще бъде снабдена с предна и задна камери, снимащи видео с HD качество, HDMI порт и стерео говорители.

Очаква се официалното представяне на новия таблет да бъде на 9 август (четвъртък). За момента цената му се пази в тайна.

Водещи

Най-четени