RIM пускат прототипи на смартфона BlackBerry 10 02.05 | 17:40

Новото устройство наподобява по-малка версия на таблета PlayBook

От Виолета Малинкова

Research in Motion Ltd (RIM) се опитва да се измъкне от депресията, приближавайки се с крачка към дебюта на на новия си BlackBerry 10. Тази седмица канадският смартфон производител пусна първите 2000 прототипа на разработчиците, съобщава Bloomberg.

Тъчскрийн устройствата, които имат 4,2-инчов дисплей и наподобяват по-малка версия на таблета PlayBook, бяха представени на Годишната световна конференция на BlackBerry в Орландо, Флорида. Прототипите са без една от отличителните черти на BlackBerry-тата - клавиатурата.

Кристофър Смит – вицепрезидентът на базираната в Уотърлу, Онтарио компания, заяви, че това, което RIM прави, е да предостави на разработчиците хардуер, върху който те могат да "надграждат" и да се уверят, че техните приложения ще работят върху бъдещия телефон.

Новият BlackBerry 10, който се очаква да бъде пуснат на пазара тази година, е част от стратегията на RIM за съживяване на растежа им. Продажбите на компанията се сринаха с 25 % през изминалото тримесечие, като само в САЩ приходите им паднаха с над 50%. Старият модел на BlackBerry, подходящ за различни бизнес функционалности, се бореше с уеб-капацитета и приложенията на iPhone на Apple и устройствата с Android на Google.

Новите прототипи на RIM са заредени с по-ранната версия на операционната система за BlackBerry 10. По думите на Кристофър Смит това ще помогне на разработчиците да започнат с изграждането на приложенията преди официалната поява на смартфона на пазара. Той допълни и че в крайна сметка, тестовите системи няма да изглеждат точно като крайния продукт.

Дали обаче това ъпгрейдване на BlackBerry към потребностите на масовия потребител ще помогне на компанията или само ще заличи индивидуалността на марката, ще се разбере единствено с времето.

Водещи

Най-четени