Ново отлагане на BlackBerry 10 29.06 | 17:00

RIM ще бъде продадена, ще умре или ще бъде разделена, прогнозира анализатор на Bloomberg

От Георги Георгиев

Акциите на канадската компания Research In Motion (RIM) се сринаха с 22% в края на вчерашната търговия. Причините за това бяха няколко: забавянето на премиерата на дългоочаквания смартфон BlackBerry 10, обявените от компанията загуби за първото тримесечие на годината, както и слуховете за бъдещето на разработчика, коментират от Econ.bg.

Според агенция Reuters бордът на директорите на RIM обмисля създаването на съюз със софтуерния гигант Microsoft. Това може да сложи край на операционната система BlackBerry и заместването ѝ с Windows 8. При такъв сценарий Microsoft може да бъде поканена да купи дял в RIM и да осигури финансиране за маркетинг отдела ѝ и други звена, коментират неназован източник. Тази възможност обаче не се нрави много на ръководството на канадската компания, тъй като ще сложи край на независимостта ѝ.

Същевременно премиерата на BlackBerry 10 беше отложена за началото на следващата година. Като причина за мярката беше посочено, че разработването на операционната система е било "по-времеемко от очакваното".

Това не е първото отлагане на дългоочаквания смартфон, при който традиционните за Blackberry копчета ще отсъстват. В края на миналата година като причина за същото решение компанията изтъкна, че десетата версия на BlackBerry ще се нуждае от високо интегрирани чипсети. Те трябваше да са готови до средата на тази година.

"Компанията (RIM – бел.ред.) ще бъде продадена, ще умре или ще бъде разделена". Това прогнозира един от анализаторите на Bloomberg. Според него въпросът е единствено кога едно от тези неща ще се случи. Друг обяснява, че дори BlackBerry да се появи на пазара през есента, той ще срещне много сериозна конкуренция в лицето на новия iPhone на Apple.

До месец март следващата година 30% от служителите на RIM ще бъдат съкратени. Това означава, че техният брой ще намалее от 16500 до 11500. С тази и други мерки канадската компания се опитва да спести по 1 млрд. долара годишно от оперативни разходи. До момента усилията са довели до икономии в размер на 300 млн. долара.

Според публикуваните вчера данни загубата на RIM за първото тримесечие е в размер на 37 цента на акция (335 млн. долара преди данъчно облагане). Очакванията за вторите три месеца на годината са оперативните загуби да бъдат още по-сериозни.

Водещи

Най-четени