Samsung навлиза в бъдещето с прозрачни LCD-панели 17.01 | 19:26

Корейците пускат прозрачен 46-инчов панел, който ще намери приложение в редица области

От Георги Георгиев

По време на тазгодишното изложение за потребителска електроника в Лас Вегас (CES) корейската компания Samsung Electronics представи иновационен 46-инчов прозрачен LCD-панел. Той ще бъде пуснат на пазара този месец, съобщиха от компанията.

По случая Йонгуан Парк, старши вицепрезидент на LCD-звеното на Samsung, заяви, че тази технология има потенциала да промени навиците за възприемане на визуална информация на потребителите през следващите няколко години.

От Samsung обясниха, че възнамеряват да превърнат технологията в двигател, движещ развитието на компанията през следващите години. Тя може дори да се превърне в подобие на смартфон-сегмента, който превърна Samsung в една от най-печелившите технологични компании.

Освен че е прозрачен, новият LCD-панел е и сензорен. Моделът предлага ниво на контраст от 4,500:1,  HD-резолюция (1,366x768 пиксела) и цветова гама на 70%.

В бъдеще LCD-технологията ще се използва за множество приложения. Тя ще намери място в търговските вериги на дребно – върху изложбени витрини, прозрачни врати на комерсиални фризери и платформени врати за станциите на метрото. Прозрачните дисплеи ще се появят и върху различни видове информационни прозорци, върху екраните на медицинско оборудване, устройства за електронни подписи и не на последно място – върху различни мобилни устройства като смартфони и таблети.

Насокоро Samsung пуснаха и 22-инчов прозрачен LCD-панел, който в момента се промотира на пазара. Моделът се приема добре от потребителите благодарение на компактните си размери и нисък разход на енергия, които вървят в допълнение към хващащото вниманието качество на картината.

Според анализи на компанията за маркетингови изследвания Display Bank пазарът на прозрачни дисплеи се очаква да нарасне от 0,9 млрд. долара през 2015 г. до 87 млрд. през 2025 г.


Водещи

Най-четени