Samsung „напада“ iPhone 4S във Франция и Италия 05.10 | 16:22

Южнокорейците ще се опитат да забранят по съдебен път продажбите на смартфона в двете държави

От Георги Георгиев

Samsung заявиха, че ще подадат съдебни искове срещу iPhone 4S за нарушаване на патентни права във Франция и Италия и така ще се опитат да забранят бъдещите му продажби в двете страни само ден след официалното му представяне, съобщава Reuters.

Като основания за поисканата забрана южнокорейската компания е изтъкнала нарушаване на патенти, свързани с използваната от Apple безжична технология.

Освен във Франция и Италия, Samsung възнамерява да повдигнат дела за забраната на iPhone 4S и в други страни. Това обаче ще се случи след внимателен анализ на ситуацията, съобщиха от компанията в свое изявление.

Ходът на Samsung не е неочакван. Двата технологични гиганта водят редица патентни битки по целия свят. Те се съдят една друга в общо 10 държави по десетки дела, като заведените от април тази година са 20.

  iNews припомя, че по-рано този месец от Samsung се заканиха да заведат дела за забраната на очаквания iPhone 5, който така и не се появи и разочарова милионите фенове на бранда. Сега южнокорейците ще трябва да се задоволят с атаки към подобрената версия на предишния модел.

Според френското и италианското право, компаниите могат да искат от съда да забрани даден продукт за продажба още преди той да се е появил официално на местния пазар, заяви пред Reuters говорителят на Samsung Джеймс Чънг.

Свирепата битка срещу Apple oбаче заплашва да навреди и върху бизнеса на Samsung с телефонни компоненти. Американската компания е най-големият купувач на произвежданите от южнокорейската корпорация чипове и дисплеи.

Във вторник Apple отхвърлиха предложение на Samsung да уредят с извънсъдебно споразумение спора за пускането на новия таблет от серията Galaxy на австралийския пазар. Така сега съществува реална опасност достъпът на компютъра на Samsung до австралийските потребители да бъде отрязан, както това стана в Германия.

Apple обвиняват основния си конкурент, че смартфоните и таблетите му от серията Galaxy копират iPhone и iPad. Досега компанията на Стив Джобс успя да извоюва забрана за продажбата на таблетите на Samsung в Германия и на част от смартфоните му в Холандия.

Последните финансови резултати на Samsung сочат остър спад в печалбите за тримесечието, причинени от спада в цената на чиповете. В момента инвеститорите се надяват експлозивния растеж на корейската компания да се запази благодарение на ръста в телекомуникационния ѝ бизнес.

Водещи

Най-четени