Samsung отново със силни продажби на смартфони 27.01 | 11:39

Продажбите на Samsung скочиха със 17% за последното тримесечие

От Георги Георгиев

Южнокорейската Samsung се похвали със 17-процентен скок на печалбите през четвъртото тримесечие на изминалата година, предаде AP. Впечатляващият успех е постигнат отново благодарение на силните продажби на смарфоните под Android, чиято популярност не спадна съществено от съдебните битки за авторски права, които Samsung води с Apple в различни държави по света.

В петък (27 януари) Samsung заяви, че нетните ѝ печалби са достигнали 4 трлн. вона (3,5 млрд. долара). За сравнение, печалбите ѝ за същия период през миналата година са били около 2,9 млрд. долара.

Не всичко около Samsung, обаче, e така блестящо. За последното тримесечие компанията отчете оперативни загуби от 195 млн. долара при бизнеса си с дисплеи, въпреки факта, че при него продажбите са се увеличили с 19% в сравнение с тези от миналата година.

"Ако печалбите от мобилни устройства продължат да са на тези нива, тази година също ще бъде стабилна за Samsung”, казва Джей Ли, анализатор в корейската компания за анализи Daiwa Securities. "Най-голямата заплаха ще бъде ако глобалното икономическо положение се влоши."

Samsung продължава да е световният лидер на пазара на паметови чипове и течнокристални дисплеи, които продължават да носят солидни приходи. Същото важи и при полупроводниковите системи за мобилни продукти и сървъри, чието търсене остава стабилно въпреки спада в продажбите на класически персонални компютри.

Въпреки изключително успешното тримесечия Samsung не можа да устои на силния натиск на Apple и отстъпи първенството по брой на продадените смартфони с около половин милион бройки. Това съобщи компанията за анализи Strategy Analytics, цитирана от Reuters.

Докато продадените модели на Samsung за последните три месеца са били 36,5 милиона, то iPhone-ите за заковали 37 млн. продажби. Така двете компании днес притежават съответно 23,9% и 23,5% от световния пазар на смартфони.

Водещи

Най-четени