Sharp обмисля сериозни съкращения 02.08 | 12:47

Японският гигант иска да се освободи от пет хиляди свои служители

От Георги Георгиев

Изпадналата в сериозна криза японската корпорация Sharp обмисля съкращаването на 5 000 работни места, съставляващи 10% от работната ѝ сила в глобален мащаб, съобщи Reuters, базирайки се на информирани източници.

Плановете предвиждат част от съкращенията да бъдат под формата на ранно пенсиониране на по-възрастните служители. Персоналът ще бъде редуциран и благодарение на прехвърлянето на част от работниците във фабриката за LCD дисплеи в Сакаи към новите съсобственици от Hon Hai Precision Industry. На тайванската компания наскоро бе разрешено да придобие контролния пакет от акции в LCD звеното на Sharp.

В началото на годината Hon Hai закупиха 10% от изпадналата в криза Sharp на цена от 806 млн. долара. Тогава тайванският производител, който е един от основните доставчици на компоненти за продуктите на Apple, се ангажира да закупува и до половината от произведените в Сакаи LCD дисплеи.

За миналата година Sharp публикуваха рекордни нетни загуби в цялата си история. Сред основните причини за тях са намалялото търсене на продуктите на компанията и кризата в японското производство.

Тази негативна тенденция се запази и за първото тримесечие на новата финансова година, приключило на 30 юни. Намалелите продажби в световен мащаб и глобата от 198 млн. долара, която щатски съд наскоро наложи на уличената в монополни практики Sharp, също допринесе за общите оперативни загуби в размер на 1,2 млрд. долара.

Водещи

Най-четени