Skype ще ни превежда в реално време 28.05 | 16:11

Разговорите между хора, говорещи различни езици, никога вече няма да са същите

От Георги Георгиев

Притежаваната от Microsoft комуникационна програма Skype скоро ще може да превежда речта по време на видеоконферентни връзки в реално време. Демо с тази футуристична опция бе представена по време на Code конференцията днес,

Там изпълнителният директор на компанията Сатя Надела демонстрира възможностите на Skype Translator – нова версия на услугата, която е способна да превежда гласови разговори в почти реално време. Това става възможно благодарение на технология, създадена от екипите на Skype и Translator.

Така с нея ще можете да говорите на родния си език с друг потребител, който говори на различен език от вашия, без да се налага да познавате езика му или да преминавате на общоприетия английски.

Очаква се Skype Translator да се появи първо като бета версия за Windows 8 до края на годината. По думите на Сатя Надела целта на Microsoft целта на Microsoft e в бъдеще всяко устройство да се снабди с новата функционалност.

Щатският технологичен гигант не е единственият, който предлага превод в реално време. Японският мобилен доставчик NTT Docomo предлага преводач от японски на английски още през 2011 г. Google също работят по проекти за гласови преводачи и вече предлагат подобна функционалност при писане на текстови съобщения.

Понастоящем Skype потребителите са 300 млн. души, които ежедневно изговарят над 2 млн. минути всеки ден.

Водещи

Най-четени