Windows 8 дава рамо на ултрабуците 05.12 | 14:10

Очаква се новата ОС да повдигне продажбите на мощните лаптопи до 21 млн. бройки през тази година

От Георги Георгиев

Продажбите на ултрабуците с архитектура на Intel никога не са били особено високи. Основната причина за това е, че ултратънките и олекотени лаптопи се предлагат на цени, които са доста по-високи от очакванията на мнозина потребители за подобен продукт. Като добавим и силната конкуренция от страна на MacBook Air на Apple и на традиционните лаптопи, виждаме защо ситуацията не е толкова розова, колкото на производителите на ултрабуци им се иска.

Очаква се обаче, че с появата на новия Windows 8 в комбинация с пускането на нови модели ултрабуци световните доставки на тези машини да се увеличат до 21 бройки до края на годината. Оценката е на изследователите на ABI Research, цитирани от BGR.com.

Анализаторите отбелязват още, че северноамериканският пазар днес образувал половината от всички доставки на ултрабуци. След него са пазарите на Запада Европа и Азиатско-Тихоокеанския регион.

"Един от най-големите фактори, възпрепятстващи продажбите на ултрабуци, е бил свързан с очакваното пускане на Windows 8”, коментира старшият анализатор в ABI Джош Флууд.

"Въпреки това с пускането на Windows 8 можем да станем свидетели на двоен удар. Доста потребители, които до момента са се въздържали от закупуване на тази компютри, може да си закупят нов ултрабук под Windows 8. Нещо повече, с изобилието от нови модели, цените на старите модели ще паднат, което ще повиши търсенето им от страна на потребителите на машини от среден клас", допълва Флууд.