eBay: Иновациите при мобилните разплащания тепърва започват 19.04 | 13:50

Компанията обяви силно тримесечие и гледа с оптимизъм на бъдещето

От Нели Минчева

Американската компания за онлайн търговия eBay започна 2012-та с добри новини за своя бизнес. Късно снощи, 18 април, интернет гигантът отчете по-високи финансови резултати за първото тримесечие спрямо очакванията.

Основният фокус за бъдещето пък бе поставен върху възможностите за покупки и разплащания през мобилния телефон, съобщава AFP.

Нетната печалба на eBay за тримесечието е скочила с 20% на годишна база до 570 млн. долара, или 55 цента на акция, в сравнение с прогнози за 52 цента на акция. Оборотът за периода е нараснал с 29 на сто, за да достигне 3,28 млрд. долара.

Групата, за чиито добри резултати за пореден път голям принос има услугата за интернет разплащания PayPal, освен това повиши очакванията си за бизнес развитието си до края на годината, като гледа на предстоящите месеци с по-голям оптимизъм.

"Смятаме, че в днешно време технологията е водеща за иновирането в търговията, както и че потребителите са започнали да пазаруват по по-интелигентен начин, по-лесно, по-удобно", коментира в съобщение до медиите изпълнителният директор на компанията Джон Донахоу.

Приходите само на PayPal са се покачили за тримесечието с 32% до 1,31 млрд. долара – "най-вече благодарение на нарасналото присъствие по света на сайта eBay”, уточняват от едноименната група.

Донахоу обръща сериозно внимание и на възможността потребителите да плащат във физически магазини, използвайки PayPal сметка, достъпна като услуга на мобилния телефон. За целта е достатъчно клиентът да въведе телефонния си номер чрез бутоните на разплащателния терминал на касата или в краен случай да използва PayPal кредитна карта.

Новият начин на разплащане засега се тества в близо две хиляди магазина на веригата за стоки за дома Home Depot в САЩ. През май-юни предстои мащабна маркетингова кампания и навлизане и в други търговски обекти.

И докато решенията за телефонни разплащания набират голяма скорост в последните месеци (например Google Wallet), от eBay предлагат своя алтернатива и за дребните търговци. Платформата се нарича PayPal Here и вече е активна в САЩ, Канада, Австралия и Хонконг.

"Не сме сигурни, че можем да смогнем с производството на достатъчно апарати, така че да отговорим на търсенето", коментира шефът на компанията. Въпросните апарати позволяват на търговците да приемат "практически всички видове плащания – онлайн или не, включително кредитни или дебитни карти, чекове, PayPal разплащания... - просто чрез един смартфон."

По думите на Джон Донахоу иновациите при мобилните разплащания тепърва започват, като в допълнение подчертава, че мобилните версии на магазините на eBay вече са изтеглени повече от 78 млн. пъти.

Водещи

Най-четени