Вижте поредната футуристична джаджа на Пентагона (ВИДЕО) 21.01 | 17:01

Тези надуваеми комуникационни топки изглеждат сякаш извадени от Star Wars

От Георги Георгиев

Как ще изглеждат в бъдеще сателитните комуникации между различните части на бойното поле? Щатската армия има отговор на този въпрос под формата на надуваеми портативни сателитни антени, чиято визия би се вписвала в някоя от базите на бунтовниците от Star Wars.

Макар на пръв поглед да звучи страннo, в идеята за подобен вид съоръжения има много смисъл, коментират от Wired. Проектът е част от стратегията на Пентагона да позволи на бойните части да са максимално маневрени и много бързо да могат да заемат позиции. Това означава техниката им също да бъде максимално лека и удобна за разполагане.

Самият проект ISA (раздуваемите сателитни антени) е създаден от американската компания GATR, като разработката им е струвала 440 млн. долара. За тези пари армията ще получи антени, които са с до 80% по-леки и компактни от стандартното сателитно оборудване, а най-малките моделите могат дори да се поберат в раница. От момента на пристигането до разпъването и настройката им са нужни 30 минути.

За момента преносимите сателити се използват единствено от специалните сили за бързо реагиране, извършващи специални операции.

Водещи

Най-четени