Гушнете таблета си! 06.03 | 18:08

Джаджите на Apple скоро ще могат да реагират на прегръдки

От Ралица Стоянова

Щатската технологична корпорация Apple обича да прави мобилни устройства с метален корпус. За съжаление обаче металите обикновено не разполагат с нужната проводимост при докосване, която да е сравнима с тази на сензорните екрани.

Новопубликуван патент на калифорнийския гигант може обаче най-накрая да накара нечувствителните метални джаджи да започнат да "усещат", когато ги стискаме в ръка (или дори прегръщаме), при това без на повърхността им да бъдат поставяни сензори, съобщава технологичният сайт engadget.com.

В основата на иновацията стои процесът на промяна в електричния капацитет между две скрити под повърхността клеми, пише Econ.bg. Те регистрират промяната в капацитета при натиск в дадена точка, а специално създаден софтуер определя къде точно сте натиснали с пръста си металната повърхност.

Макар че концепцията е достатъчно проста, истинският въпрос е как Apple ще я използват на практика. Патентът, подаден в щатското федерално патентно бюро още през 2009 г., покрива почти всичко – от компютри до смартфони и таблети. Благодарение на него в бъдеще освен на докосване на екрана, вашият iPad ще може евентуално да реагира и на прегръдки.

Най-четени