Да отидеш до RIM и да не видиш BlackBerry 31.01 | 11:55

Нова мобилна платформа стартира със BlackBerry Z10 и Q10 и нова надежда за марката

От Александър Бакалов

RIM се опитват да се върнат на пазара на смартфоните, където прогресивно губеха позиции през последните години. Новата операционна система BlackBerry 10 ще маркира или очакваното завръщане, или окончателния крах на марката. С други думи – това е изключително важен момент за "къпинките".

Като за начало трябва да отбележим, че откриващото ни изречение е некоректно, защото на практика RIM (Research In Motion) вече не съществува като бранд. Новото название на компанията е BlackBerry, в което има известна логика, защото именно това е името, познато на масовата аудитория.

Разбира се, това, което интересува въпросната масова аудитория, е най-вече как изглеждат и какво могат да предложат новите телефони на преименуваната канадска компания. Имената им са BlackBerry Z10 и BlackBerry Q10.

BlackBerry Z10 има 4,2 инчов дисплей, с резолюция от 1280 х 768, (същата резолюция като Lumia 920), 1,5 гигахерцов процесор, 2 GB RAM, 16 GB вградена памет и слот за microSD карта, с размер до 32GB. Камерата е 8 мегапикселова и може да снима видео в резолюция от 1080p, а фронталната камера е двумегапикселова и снима в 720p.

Обявената цена е 200 долара при тригодишен договор, но това е информация, която интересува основно американците, защото при нас цената ще изглежда по-различно.

Q10 има далеч по-класически BlackBerry изглед с QWERTY клавиатура и дисплей с резолюция от 720 х 720 пиксела, но останалите му хардуерни особености още не са обявени.

Интересен факт, свързан с BB10 е, че операционната система позволява да имате личен и служебен акаунт, които са напълно независими. Служебният акаунт може да бъде контролиран от IT мениджъра във фирмата ви, който може да ви инсталира приложения и дори да го изтрие изцяло.

Това обаче по никакъв начин няма да навреди на личните ви неща. Хитро.

На този етап BB10 стартира със солидния набор от 70 000 налични приложения, което звучи чудесно. Това, което не звучи толкова чудесно е, че някои изключително важни сделки все още не са финализирани и горната бройка не включва Skype, Amazon, WhatsApp и SAP.

Надали е нужно да отбелязваме, че липсата на Skype би могла да отблъсне много хора от BB10.

За финал ще ви оставим в компанията на едно доста свежо видео, в което потребители се борят с BlackBerry Z10. Липсата на хоум бутона, с който сме свикнали от iPhone и повечето андроидски телефони, на този етап ни изглежда като доста странно дизайнерско решение, но пък може и да свикнем.

Водещи

Най-четени