Днес е денят! Microsoft стартира безплатните ъпгрейди към Windows 10 29.07 | 15:59

До каква степен обаче си заслужава да смените операционната си система?

От Ивайло Коралски

По време на писането на този текст, Windows 10 вече е достъпен в 190 държави по света като безплатен ъпгрейд за легалните притежатели на Windows 7 и 8.1.

Принципно подмяната на операционна система не е по вкуса на масовия потребител, но в конкретния случай преминаването е адски безболезнено и определено си заслужава, предвид факта, че е и напълно безплатно.

Защо трябва да преминете към Win 10 при първа възможност? Първо, за да се отървете от най-мразения Windows въобще – Win 8. Второ, за да получите визията и най-добрите черти на Windows 7, плюс редица модерни нововъведения.

Преминаването към Win 10 е изключително елементарен процес и по всяка вероятност вече сте видели заветната икона на мониторите си.

 Microsoft потвърди, че публичната версия на Windows 10 вече е достъпна и ще се разпространява поетапно, за да се балансира изискваният при подобни премиери исполински трафик.

Бизнес версиите на новия OS ще бъдат налични от първи август.

Друг важен елемент, е, че компютърът, който използвате на Windows 7 или Windows 8, ще бъде предостатъчен да задвижва и новата операционна система.

1544739

Минималните изкисвания на Windows 10 са както следва – процесор на 1 гигахерц, 1 гигабайт рам (2 за 64-битовата версия на OS-а) и 20 гигабайта свободно дисково пространство.

По думите на Mirosoft преходът към Windows 10 ще ви коства между 30 и 45 минути. Можем да потвърдим, че инсталацията на Windows 10 на работния ни лаптоп премина за малко повече половин час. Това, което може да забави целия процес, е интернет връзката ви, защото се изисква свалянето на 4-5 гигабайта информация.

А, щяхме да препуснем, след ъпгрейда вашият компютър – инсталираните от вас програми, файловете ви, снимките ви и т.н. ще останат непокътнати. Разбира се, съществува вероятност да притежавате несъвместим с Win 10 софтуер, но тя е изключително нищожна.

Както сме споменавали нееднократно, Window 10 съчетава в себе си най-доброто от Windows 7 и 8. В добавка получавате новия Egde бразуър (който заменя вехтия Internet explorer), спътникът Кортата (който все още не е достъпен за България), както и по-добри и модерни приложения и производителност.

Водещи

Най-четени