ЕК одобри внасянето на ACTA в Европейския съд 05.04 | 10:05

Комисията ще пита съдиите дали споразумението не нарушава фундаменталните права в ЕС

От iNews.bg

На заседание на Европейската комисия, на което присъстваха всички комисари, беше одобрено на искането за внасяне на ACTA в Европейския съд. Искането е формулирано така: "Дали ACTA е съвместима с европейските договори, особено в частта им за защита на фундаменталните права в ЕС".

По този начин сега съдът трябва да прецени дали спорното споразумение, чиято цел е защитата на авторските права, нарушава правата и свободите на гражданите.

Споразумението ACTA беше подписано от 21 държави в ЕС, както още и от САЩ, Канада, Сингапур, Япония и други, по време на официална церемония в Токио през януари. Според авторите му то ще пази интелектуалните права и ще защити основния капитал на Европа – идеите и иновациите.

Срещу този акт обаче се появи вълна от остро недоволство в цяла Европа. Петиция с над 2 млн. подписа срещу ACTA беше внесена в Европейския парламент.

Силен отпор на ратификацията на споразумението има и в България. На този етап одобрението на документа е замразено по искане на Министерския съвет.

След тази явно негативна реакция европейските чиновници решиха да предоставят ACTA в ръцете на съда. Съдиите ще трябва да се произнесат дали споразумението нарушава нашите права – свободата на словото, както и защитата на личните данни.

iNews припомня, че вчера (4 април) идеята на "Атака" правителството да бъде задължено от парламента да оттегли подписа си под ACTA беше на практика спряна, след като парламентарната група на ГЕРБ се въздържа при гласуването.

Решението за споразумението бе сключено при пълна липса на прозрачност, без да са изслушани представители на българските потребители, заинтересовани юридически лица, интернет оператори и неправителствени организации, посочиха в мотивите си вносителите от "Атака". Те отбелязваха, че не са взети предвид и не е проведен дебат какви могат да бъдат позитивите и негативите, както и обществената реакция.

Подписът на България под ACTA беше поставен на 26 януари тази година от българския посланик в Япония Любомир Тодоров. Веднага след като това стана ясно, бяха организирани мащабни протести в цяла България и в крайна сметка беше взето решение засега документът да не бъде ратифициран.

В ЕС ACTA е подписано от 21 държави, а пет не пожелаха да се обвържат по никакъв начин с него - Германия, Холандия, Кипър, Естония и Словакия. Споразумението е подписано още от държави като САЩ (най-силния му поддръжник), Япония, Канада, Австралия, Южна Корея, Швейцария и др.

Водещи

Най-четени