ЕК проверява продажбите на електронни книги 06.12 | 16:13

Комисията подозира пет издателства в незаконни практики и възможно участие на Apple

От iNews.bg

Европейската комисия (ЕК) започна проверка на продажбите на електронни книги. Подозренията са насочени към пет международни издателства - Hachette Livre (Lagardère Publishing от Франция), Harper Collins (News Corp. от САЩ), Simon & Schuster (CBS Corp. от САЩ), Penguin (Pearson Group от Великобритания) и Verlagsgruppe Georg von Holzbrinck (собственик на Macmillan от Германия).

Според регулатора тези издатели са имали незаконно споразумение на пазара в Европейското икономическо пространство, което е нарушение на правилата защита на конкуренцията.

От ЕК допълват, че това може да е станало с подкрепата и на Apple.

Това е втората стъпка от проверката на ЕК в сектора. През март бяха извършени няколко обиска в офиси на компании, занимаващи се с търговия с електронни книги в няколко европейски страни. Паралелно проучване тече във Великобритания.

Отварянето на тази процедура обаче все още не означава нищо – разследването продължава, а компаниите имат право на защита, допълват от Брюксел.

Няма обявен срок за процедурата – тя зависи от множество фактори, както и комплексността на всеки случай, допълват от Комисията. 

Водещи

Най-четени