Ерик Шмид: Google и Apple са като две суперсили 06.12 | 14:01

Въпреки спорадичните конфликти никоя не прибягва до "ядрени оръжия"

От Георги Георгиев

Често отношенията между Google и Apple изглеждат много изострени. Въпреки това изпълнителният председател на Google Ерик Шмид настоява, че двете компании съвсем не са най-лошите врагове на света.

В интервю за Wall Street Journal той признава, че макар и неспокойни отношенията между двата гиганта остават в рамките на благоприличния тон.

"Винаги е било на приливи и отливи", коментира Шмид. "Очевидно ние бихме предпочели от тях (Аpple) да използват нашите карти. Те изхвърлиха YouTube приложението от своя основен екран (на iPhone и iPad - бел. ред.). Не съм много сигурен защо точно го направиха".

Но въпреки този доста спорен случай, Шмид определи двете компании като съперничещи си суперсили, които не са склонни да използват своите "ядрени оръжия".

"Медиите предпочитат да описват ситуацията като тинейджърска конкуренция, която е от рода на: Аз имам оръжие, ти имаш оръжие, кой ще стреля първи? Зрелия начин да се управлява бизнеса прилича по-скоро на начина, по който се управлява държава. Подобно на страните, компаниите може да имат спорове по между си, но в същото време да имат и огромен търговски обмен. Те не се обстрелват с ракети една друга", обяснява шефът в Google.

"Смятат че и Тим (Кук, шефът на Apple) и Лари (Пейдж, изпълнителният директор на Google) са донякъде наследници на Стив (Джобс) и на мен и имат разбиране за този държавнически модел на управление", заключава Ерик Шмид.

Водещи

Най-четени