Започва консултация за използването на облачния компютинг в ЕС 16.05 | 13:48

Изчислителните облаци ще генерират приходи от 35 млрд. евро в Европа през 2014 година

От iNews.bg

Европейската комисия (ЕК) търси мнението на гражданите, бизнеса, публичните администрации и други заинтересовани страни за това как да се извлече максимална полза от облачния компютинг или т.нар. "изчислителните облаци".

С термина се обозначава възможността на предприятия, публични администрации и граждани, използвайки мрежи като Интернет, да получат достъп до данни и софтуер, инсталирани на компютри, разположени другаде.

Тази технология може да помогне на предприятията, особено на малкия и средния бизнес, да намалят драстично разходите за информационни технологии, както и на правителствата да предоставят услуги на по-ниска цена и да пестят енергия чрез по-ефективно използване на хардуер.

Изчислителните облаци вече се използват широко, например за уеб базирани имейл услуги. Тази тенденция се разраства и се очаква изчислителните облаци да генерират приходи от почти 35 млрд. евро в Европа до 2014 г.

Насърчаването на правилните условия, даващи възможност на гражданите и предприятията най-добре да се възползват от това техническо развитие, е едно от действията, предвидени в Програмата в областта на цифровите технологии в Европа.

Общественото допитване в Интернет ще продължи до 31 август. Отговорите ще бъдат използвани при подготовката на Европейската стратегия за изчислителните облаци, която Комисията ще представи през 2012 година.

 

Водещи