Излизането на Facebook на борсата може да бъде отложено 26.04 | 10:26

Вместо в средата на май, листването може да се състои в средата на юни

От Георги Георгиев

Многомилиардното първично предлагане на акции на Facebook на борсата, което според слухове би трябвало да бъде осъществено на 17 май, може да се отложи за средата на юни, пише CNBC.

Причината – поредицата от придобивания и други бизнес задачи, които забавят подготовката на социалната мрежа по листването ѝ на борсата.

Според информацията създателят на Facebook Марк Цукерберг няма възможност да се съсредоточи върху предстоящото IPO, тъй като е зает с управлението на огромния си бизнес и с придобиването нови компании. Това налага забавянето работата по първичното предлагане.

През февруари тази година Facebook подаде документи за листване пред щатската Комисия по ценните книжа и борсите. По оценки на специалисти първичното предлагане може да вкара в касите на компанията близо 10 млрд. долара, което автоматично ще закове пазарната стойност на Facebook на около 100 милиарда.

Ако това се случи, Facebook ще постави рекорд по печалби от първично предлагане на акции на интернет компания. Предишното най-добро постижение бе на Google, които при листването си на борсата отчетоха приходи от 1,9 млрд. долара.

Водещи

Най-четени