Изпълнителните директори на RIM подадоха оставка 23.01 | 11:28

Дълбоката криза в канадската компания доведе до промени в ръководство ѝ

От Георги Георгиев

Изпълнителните директори на канадския производител на смартфони Research In Motion Ltd. (RIM) подадоха оставки.

Джим Балсилие и Майк Лазаридис, които в продължение на две десетилетия бяха начело на създателя на култовите в миналото BlackBerry-та, решиха да се оттеглят по своя воля и дадат шанс на ново лице да извадят компанията от тежката криза.

Новият първи в йерархията на RIM ще бъде Торстен Хейнс, до момента главен оперативен директор и бивш кадър на Siemens с 20-годишен стаж в германската компания. Хейнс се присъедини към RIM преди четири години. Промяната в ръководството ще настъпи моментално, съобщиха от канадския производител, цитирани от Bloomberg.

Позицията "Председател на борда на директорите" пък ще бъде заета от Барбара Стъмийст, след като двамата заявиха изпълнителни директори се оттеглят и от нея.

Лазаридис, който основава RIM през 1984 г., ще заеме позицията вицепредседател на борда, а Балсилие ще бъде член на борда без никакви изпълнителни длъжности.

И двамата вече бивши изпълнителни директори твърдят, че решението да напуснат постовете си е било взето от тях и не е било резултат от външен натиск. В интервю Майк Лазаридис определи наследникът им Торстен Хейнс като "идеалният избор" за бъдещото развитие на компанията.

Разместването по върховете на RIM идва след като двамата ръководители се показаха неспособни да окажат отпор на инвазията на смартфоните на Apple и моделите под Android на Google, който през последните години отнеха пазарите, контролирани до този момент от Blackberry.

Днес голяма част от последните модели на Blackberry все още не разполагат с функцоналностите, с които потребителите на iPhone и на Galaxy моделите на Samsung вече свикнаха. Така в световен мащаб делът на смартфоните на RIM вече намаля с 4% само за година - от 15% през 2010 г, спадна до 11% през изминалата година.

През 2011 г. кризата в RIM се задълбочи още повече след серия от технически сривове, които оставиха голяма част от потребителите в двете Америки и Европа без възможност да пращат бизнес кореспонденция през смартфоните си. Така компанията загуби доверието на най-стабилната си клиентела – тази на бизнес потребителите си, които започнаха да се преориентират към iPhone.

Всичко това доведе до срив в акциите на RIM със 75% и навлече тежки критики на инвеститорите срещу Лазараидис и Балсилие.

 

Водещи

Най-четени