Израел се престраши да пусне колите на Google 23.04 | 14:52

Камера на Google Street View ще мине по стъпките на Христос към Голгота

От Георги Георгиев

След месеци на консултации с изралски специалисти по сигурността Google най-накрая ще пусне своята популярна услуга Street View в три от най-големите градове на страната, съобщава AP.

Както във всяка друга държава, кадрите ще показва изображения на обикновения живот по израелските улици, както и някои интересни места като оспорваните зони и религиозните обекти в Светите земи. Така например камера на Google ще мине по Виа Долороса – улицата в стария Йерусалим, по която се вярва, че е минал Исус Христос по пътя му към Голгота.

От съображения за сигурност изображенията около няколко чувствителни обекта като генералния щаб в Тел Авив и резиденцията на министър-председателя в Йерусалим ще бъдат замъглени.

Днес Google Street View е достъпна в повече от 30 страни по света. Към тях скоро ще се присъедини и България, в която популярните коли на Google започнаха да снимат в началото на тази година. В Израел обаче услугата се забави поради притесненията на властите, че кадрите от градовете могат да се използват от терористи за атаки.

Тези страхове не са без основание. Военнизираните групи на "Ислямски Джихад", действащи на територията на ивицата Газа, използват данните от Google Earth, за да насочват ракетните си атаки по цели в Израел.

В бъдеще към услугата ще се включат още три израелски града – Беер Шева, Назарет и Ейлат.

Водещи

Най-четени