Колко е лесно да станеш киберпрестъпник 04.10 | 18:52

3000 паунда и купуваш софтуер за банкови измами. Има и денонощна помощ от по-опитни хакери

От Владислав Рашков

"Никога не е било по-лесно да станеш киберпрестъпник." Това предупреждение ще отправи британският външен министър Уилям Хейг по време на международна конференция за борбата с киберпрестъпленията в Будапеща, пише BBC. 

Обединеното кралство ще похарчи 2 млн. британски лири за създаване на център за борба с киберпрестъпленията, а страната е решена да играе водеща роля в сферата на компютърната сигурност.

Хейг ще поиска затягане на мерките за сигурност в интернет и ще акцентира върху проблема, свързан със софтуера за проникване в банкови сметки. 

По данни на правителството подобен софтуер се продава в интернет срещу сумата от 3000 паунда. На всичкото отгоре хакерите предлагат и денонощна помощ за всеки, който желае да се занимава с нелегалната дейност.

За да се противодейства ефективно на проблема, е необходимо да се създадат горещи линии за сигнализиране за киберпрестъпления. Центърът, който ще бъде създаден във Великобриотания, ще има за цел да консултира и други държави.

Хейг ще говори и за блокирането на интернет по време на социални вълнения в някои държави. Той ще даде пример за киберпрестъпление с компания, която е загубила 20 млн. файла, вследствие на онлайн посегателство от неизвестни извършители.

Водещи

Най-четени