Над 140 млн. души плащат през мобилния си телефон 22.07 | 11:52

Стойността на мобилните разплащания през 2011 ще надвиши 86 млрд. долара

От Нели Минчева

Общо 141,1 млн. души ще използват през тази година мобилните си телефони за разплащания при покупката на различни стоки и услуги. Такава е прогнозата на анализаторската компания Gartner, според която стойността на извършените мобилни плащания ще стигне 86,1 млрд. долара за 2011 г.

За сравнение, през миналата година сумата е била 48,9 млрд. долара, а потребителите зад мобилните покупки са наброявали 102,1 млн.

Въпреки положителните прогнози експертите на компанията посочват, че пазарът на мобилните разплащания се разраства по-бавно от очакванията.

В страните с развиващи се икономики растежът не се е оказал толкова силен, колкото се е предполагало. Много доставчици на услуги тепърва трябва да нагаждат стратегиите си към условията в конкретните държави и е малко вероятно успешните модели от Кения и Филипините да бъдат пренесени на други пазари, става ясно от доклада на Gartner.

В същото време в държавите, в които проникването на мобилни услуги е на много високо ниво, потребителите също все още не са склонни бързо да променят навиците си и продължават масово да предпочитат разплащанията в брой и с банкови карти.

Gartner очаква SMS-ите и услугите чрез USSD (от англ. Unstructured Supplementary Service Data – стандарт за пренос на данни и комуникация с мобилния оператор) да са с основна роля при разплащанията на развиващите се пазари – поради спецификата на най-масовите апарати там.

На по-зрелите пазари широко застъпен ще е и
WAP (Wireless Application Protocol – протокол, даващ възможност за показване на уеб приложения на телефона). Свалянето на мобилни приложения и мобилната търговия са с най-голям дял при WAP разплащанията, като WAP ще генерира близо 90% от всички мобилни транзакции в Северна Америка и около 70% в Западна Европа през 2011 г.

От
Gartner подчертават, че, що се отнася до мобилните разплащания, благодарение на решенията, предлагани от Apple, eBay и Amazon все повече хора успяват да възприемат телефона си не само като средство, с което могат да предплатят услуга, но и като успешен начин да разглеждат подробно и закупуват различни продукти, докато са в движение.

Водещи

Най-четени