Нови спътници и ракети гарантират старта на Galileo 02.02 | 19:42

До края на 2015 г. броят на спътниците в европейската система за глобално позициониране ще достигне 26

От Георги Георгиев

Изпълнението на амбициозната европейска програма за сателитна навигация върви по план, след като в Лондон бяха подписани нови три договора за спътници и ракети-носители. Споразуменията гарантират стартирането на следващата фаза от амбициозната европейска програма през 2014 г., съобщиха от Европейската комисия.

Единият договор е с германското дружество OHB System за доставката на 8 навигационни спътника на стойност около 250 млн. евро. Вторият договор беше подписан с Arianespace от Франция за правото да бъдат извършени до три изстрелвания с помощта на европейската ракета-носител "Ариана 5" на цена 30 млн. евро. Третият договор, също на стойност около 30 млн. евро, беше подписан с френското дружество Astrium SAS. Той ще позволи с всяко изстрелване на "Ариана 5" в орбита да бъдат извеждани по 4 спътника.

Понастоящем европейските навигационни спътници се изстрелват по двойки с руската ракета "Союз".

Спътници

Подписаният рамков договор с OHB System и EADS-Astrium е със срок на изпълнение от 2010 г. до 2016 г. и обхваща доставката на максимум 32 спътника (30 активни в орбита и 2 резервни на Земята). През 2010 г. на OHB беше възложен отделен договор за първа поръчка на 14 спътника, като първият от тях ще бъде доставен през 2012 г. След това на всеки месец и половина се очаква по един спътник, като доставката на последния е насрочена за 2014 г.

С поръчаните днес 8 спътника и с вече договорените 18 спътника (два от които са в орбита от 21 октомври 2011г.), до края на 2015 г. общият брой на спътниците в орбита ще нарасне на 26. Второто изстрелване на още два спътника Galilеo ще бъде осъществено по-късно тази година.

Какво е Galileo?

Galileo е гражданска навигационна система на Европейския съюз, която ще предостави възможност на потребителите да установяват точните си координати във времето и пространството с по-голяма точност и надеждност от американската GPS. Освен това системата е съвместима с американската система GPS и с руската ГЛОНАСС. По отношение на някои от услугите трите системи ще имат оперативна съвместимост.

Услугите на Galileо ще допринесат за развитието на много отрасли на европейската икономика: електрически мрежи, дружества за управление на автопаркове, финансови транзакции, морски транспорт, спасителни операции, мироопазващи мисии.

Освен спътниците, проектът предвижда и разполагането на контролни центрове на територията на Европа, както и глобална мрежа от сензорни станции за връзка тип "земя-спътник".

Водещи

Най-четени