Основател на Мicrosoft представи нов проект за космически кораб 14.12 | 13:03

Гигантски самолет и ракета ще изпращат хора и товари в ниска околоземна орбита

От Георги Георгиев

В светлината на новата политика на американското правителство да насочи част космическите полети в частни ръце, милиардерът и съосновател на Microsoft Пол Алън смята да направи поредната крачка напред към комерсиалните пътешествия в Космоса, пише DigitalTrends.com.

Във вторник Алън представи планове за нова ефективна система за изстрелване на космически ракети от високите атмосферни слоеве. Тя наподобява гигантски самолет, разделен на два фюзелажа. Плановете предвиждат системата да изнася комерсиални и правителствени товари в околоземна орбита, като в бъдеще той ще може да дори да изпълнява пилотирани мисии.

Макар че някои биха се изкушили да сравнят гигантския проект с неуспешния амфибиен самолет Spruce Moose на Хауърд Хюз, но идеите на Алън са много по-амбициозни. Освен това съоснователят на Microsoft не е новак в тази област. Той е един от спонсорите на SpaceShipOne – първият управляван от човек частен космически апарат.

Новият кораб ще бъде построен от новата компания на Алън Stratolaunch Systems. В проекта ще участва и Бърт Рътан, аерокосмически инженер, изиграл основна роля при създаването на SpaceShipOne. Милиардерът вярва, че самолетът носител, който ще издига ракетните кораби високо в атмосферата преди старта им, ще бъде по-евтин и безопасен вариант от ракетите, които биват стартирани директно от Земята.

По спецификации самолетът, носител на ракетата, ще притежава размах на крилете от 117 метра, а брутното му тегло ще бъде около 544 тона. Това ще го превърне в най-големия летателен апарат в историята.

Тягата ще бъде осигурявана от шест двигателя на Boeing 747, с които самолетът ще изминава около 2400 км без презареждане. Пистата, на която ще излита и ще каца самолетът, ще бъде дълга общо 3,6 км. Полезният товар, който космическата капсула в ракетата ще изнася в ниска околоземна орбита, е 6,1 тона.

Производството на чудовищния кораб е разделено на три основни компонента. Първият от тях е самолетът носител, който ще бъде сглобен от компанията на Рътан Scaled Composites. Вторият е многостепенният ракетен ускорител, който ще бъде направен от калифорнийската Space Exploration Technologies на Елон Мъск. И най-накрая идва системата, която захваща ракетата към самолета. Тя ще бъде създадена от аерокосмическата компания Dynetics

Сега целта на инженерите от Stratolaunch е да извършат първия тестов полет в рамките на пет години.

Водещи

Най-четени