Осуетиха план за създаването на оръжие от 3D принтер 04.10 | 11:15

Въпросният предвиждал и свободно разпространение на чертежите на оръжието

От Владислав Рашков

Намеренията на компанията Defense Distributed да създаде огнестрелно оръжие от 3D принтер бяха осуетени от производителя на иновативните машини Stratasys, предаде BBC.

В писмо публикувано в Wiki Weapon Stratasys заявява категоричната си позиция да възпре всеки опит за ползване на техните принтери за незаконни цели.

Идеята на Defense Distributed била на първо място оръжието да бъде създадено, а след това файлът с чертежите да бъде пуснат в интернет. С други думи всеки притежател на машината, добрал се до чертежите, би следвало да може да създаде своя собствена версия на оръжието. За капак на всичко американските закони не възпрепятстват "принтирането" на оръжия в домашни условия.

Преди проектът ѝ да бъде осуетен, Defense Distributed предлагала и 20 000 долара за човека, който разработи шаблон за пистолета. Според Defense Distributed, техният оръжеен проект е могъл да промени начина, по който гледаме на оръжията завинаги.

Към днешна дата опасните 3D принтери са иззети от Defense Distributed, заради намеренията им да използват въпросните за рискови цели.



Водещи

Най-четени