Пловдив – бъдещ технологичен център? 29.11 | 15:47

В града на тепетата също може да бъде изграден технологичен парк, твърди министър Добрев

От Георги Георгиев

Потенциалът на България за развитие на технологични паркове е ограничен. Това призна по време на международната конференция "Индустрия и иновации" министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от Econ.bg.

Министърът обясни, че е нормално в София да има технологичен парк. Такъв би могъл да бъде построен само в още един голям български град, например в Пловдив, обясни Добрев. Той ще е насочен към агробизнеса, а в него биха могли да работят фермери и производители на храни.

"Със сигурност няма да програмираме 4 или 5 технологични парка в България. Капацитетът ни е толкова – София и максимум Пловдив. Тези технологични паркове трябва да бъдат развивани около университетите и научните звена. Те не могат да бъдат на гола поляна" добави Добрев.

По време на събитието беше обяснено, че в Европа има десетина технологични парка. Седем от тях имат проблеми с устойчивостта, а останалите 3 са успешни. Последните според Добрев се намират или в близост, или дори в самия университет в съответния град.

Изпълнителният директор на "София тек парк" Елица Панайотова обясни, че организацията ще акцентира върху няколко сфери – ИКТ, биотехнологии, e-heatlh и енергия. В последната компонента ще влизат откриването на нови източници на енергия, енергийна ефективност, смарт грид мрежи и др.

Панайотова обясни, че мисията да бъдат привлечени иновативни компании от региона и целия свят не е невъзможна. Тя добави, че проектът, който ръководи, ще се развива в следващите 10-20 години. Този процес ще зависи от това как ще бъде изградена средата.

Водещи